سیری در کتاب لؤلؤة البحرین، صاحب حدایق (گردش کوتاه در مروارید دو دریا)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته دکتری تخصصی تفسیر و علوم قرآن ،جامعة المصطفی العالمیة

2 دانشجو ارشد علوم حدیث جامعة المصطفی العالمیه، مجتمع آموزش عالی امام خمینی

چکیده

نقل حدیث در اسلام اهمیت زیادی داشته است و محدثین برای جمع‌آوری سخنان رسول خدا و ائمه اطهار علیهم السلام و ماندگاری آن‌ها در طول قرن‌ها زحمات فراوانی کشیده‌اند و برای حفظ احادیث و روایات از قواعدی پیروی نموده‌اند و از جمله آن قواعد، قاعده اجازه روایت است که مشایخ حدیثی برای شاگردان خود اجازه نقل حدیث می‌دادند.
در این جا سؤالاتی مطرح می‌شود: شیخ یوسف بحرانی به عنوان اجازه دهنده در کتاب «لؤلؤة البحرین» کیست؟ کتاب «لؤلؤة البحرین» چه کتابیست؟ گزارش دیدگاه­های ویژه شیخ یوسف بحرانی در مورد زندگی نامه علما، پندها و عبرت‌ها چیست؟
مقاله حاضر جهت آشنایی بیشتر با اجازات حدیثی برای پاسخ به سؤالات فوق نگاشته شده است که در این جا به عنوان نمونه یک کتاب اجازه روایت را مورد کنکاش قرار گرفته است.
در این مقاله مطالب مربوط به کتاب‌شناسی و حدیث‌شناسی و احوالات کمیاب دانشمندان مورد توجه قرار گرفته است. مقاله بر اساس پژوهش کتابخانه‌ای بر محور بررسی کتاب لؤلؤة البحرین صاحب حدائق نوشته شده است. از نتایج آن آشنایی با مفاهیم، اجازه و اقسام آن و نکته‌های مهم حدیث‌نگاری و اولین کسانی که مروّج احادیث مذهب امامیه بوده‌اند به دست آمده است.
مقاله حاضر پیرامون کتاب لؤلؤة البحرین یکی از آثار ماندگار صاحب حدائق الناضره است؛ وی این کتاب را برای دو فرزند برادرش شیخ حسین و شیخ خلف آل عصفور بحرانی به عنوان اجازه روایت حدیث نگاشته است. این نوشتار به سؤالات زیر پاسخ می‌دهد.

کلیدواژه‌ها